Återanvändning är det mest miljövänliga

 

Vi blir bättre och bättre på återvinning i Sverige och det är jättebra! Snäppet bättre än återvinning är återanvändning. Ta hand om det du äger, renovera, underhåll och reparera.

 

Det känns hemskt att se hur mycket som bara slits och slängs. Att se vackra gamla hus stå och förfalla eller rivas. Byggnadskultur, material och kunskap som går förlorad. Vi i TREE vill vara med och stötta det vi tror på och är därför medlemmar i bland annat Byggnadsvårdsföreningen. Som medlemmar hjälper vi till att försvara byggnader och byggnadsmiljöer, vi bidrar till att vårda hus och byggnader och vi stödjer arbetet med att utveckla det framtida byggandet.

 

Det handlar om kunskapsspridning och att återvinna beprövad, säkrad kunskap om sunda material och konstruktioner.

 

Gå med och stöd du också: Byggnadsvårdsföreningen !

 

Att vara generös och ge ger mer än dubbelt tillbaka!

 

Här bjuder vi själva på några små tips om miljösmart återanvändning:

 

Renovera istället för att bygga nytt

Satsa på ett renoveringsobjekt som har bra material att bygga vidare på och som går att underhålla istället för att bytas ut. Ofta är hus byggda innan 60-talet att föredra ut materialsynpunkt, då hade man inte hunnit börja använda så mycket onaturliga syntetiska material som plast och spån och det fanns färre giftiga färger, limmer, mjukgörare och bindningsmedel.

 

Fynda trämöbler

Det går att fynda trämöbler av fantastisk kvalitet på loppisar, nätet och auktioner, möblerna kanske inte har den stil och design du föredrar men det är lätt åtgärdat. Du kan slipa, fila, såga och måla om och få ett helt nytt utseende. Möbler säljs ofta billigare än vad det skulle kosta att köpa träet nytt på ett snickeri, du kan återanvända träet för att designa en helt ny möbel.

 

Satsa på kvalitet

Satsa på verktyg, maskiner, tyger och prylar av bra kvalitet. Apparater av högre kvalitet inte bara håller längre, det går ofta mycket bättre att hitta reservdelar, och de går ofta att underhålla, t ex slipa knivar och skär, byta ut kugghjul etc. Och de går oftare att laga. En dubbelt så dyr apparat som håller längre och där du kan byta ut delar som slits istället för att köpa helt nytt lönar sig i längden. Dessutom får du njuta av högre prestanda när du använder den.

Samma sak med tyger. Kläder och inredning i textil av hög kvalitet håller sig fina längre, känns bättre och går att laga.