Ta reda på vad som är viktigast för dig

Tänk på vad som är det viktigaste i ditt liv just nu.

Tänk nu på vad som du ger mest tid och energi just nu.

Är det samma sak?

Bra! Då har du en prioritering rätt.

Var det inte samma sak? Då måste vi börja från början. Med att ta reda på vad som är viktigast för dig.

Låt mig ta ett exempel. För mig just nu är tid med min son på 1,5 år viktigast. Därför har jag valt att vara föräldraledig. Min sambo har också valt att vara ledig mycket. För att ha råd med det har vi prioriterat bort saker som inte är lika viktiga. Vi bor billigare. Vi köper inte en massa saker. Vi har inte rest på någon lång semester mm. Då och då oroar vi oss lite över pengar, känner att vi kanske “borde” jobba mer. Att vi “borde” sätta Leo på dagis. Då är frågan vi ställer oss “Varför borde vi det?” Eftersom vi inte kommer på någon anledning som är viktigare än att vara tillsammans just nu, kan vi känna oss lugna med att vi har prioriterat rätt. Hade svaret varit “för att kunna äta” ja, då hade vi såklart fått prioritera annorlunda. Och det här med dagis, där känner vi press från “andra”, men är vad “andra” tycker är viktigast viktigare än vad vi tycker? Nej inte för oss, bra, då har vi prioriterat rätt där också. Vi tänker som så att pengar det kan vi alltid tjäna senare, men de första åren med vår son, de kommer aldrig tillbaka. Därför får pengarna vänta just nu.

Förstår du vad jag är ute efter? Ibland kanske vi prioriterar saker av fel anledning. Anledningen kan vara något som när du tänker efter inte borde stå högst upp på just din prioriteringslista. Som, t ex, vad andra tycker att du “borde”.

Jag har många gånger prioriterat saker i mitt liv just för att jag känt att jag “borde”, saker som att passa in, vara duktig, vara social, tjäna mer pengar mm. Utan att ens vara medveten om det!

 

✏ Skriv ner vad som får mest av din tid och energi just nu.

Bredvid skriver du ner vad som är viktigast för dig i ditt liv.

Jämför de två listorna.

Ser du något som inte stämmer? Fundera då på varför du har valt att prioritera som du har gjort.

Är anledningen något som du vill ska styra dina val?

Ett ex:

Städa

Anledning till att jag lägger tid på att städa: För att svärmor ska bli nöjd – Viktigt? – Nej? -Då kanske du kan lägga mindre tid på det?

eller Anledning: Att vi ska behålla en god hygien och inte bli sjuka – Viktigt? Ja – Se till att städa så pass mycket att det målet uppfylls.

När du märker att något får väldigt mycket av din tid och energi och det inte känns rätt, stanna då upp och fundera över om anledningen till att du gör det du gör just nu är viktig för dig.