Barfotagående

Tvärt emot vad skoindustrin försöker få oss att tro “behöver” vi inte stadiga skor. Visst, har du gått i stadiga skor hela ditt liv är naturligtvis dina muskler försvagade och förmodligen är även dina fötter deformerade, men börjar du med barfotagående stärks det snabbt upp. När jag flyttade upp till Åre blev jag intalad att köpa ett par rejäla Lundhagskängor för utan det kunde men ju inte klara sig i fjällen… Att jag tidigare vandrat över vulkaner i gympaskor och mjukisbyxor var tydligen bortprioriterat ur minnet… men efter otaliga skavsår, trötta vader och ankelvridningar drog jag mig till minnes, jag började göra reserach om barfotagående och bytte ut Lundhagskängorna mot mina våtdräktsskor. Efter antal timmar över fjäll och myrar hade jag inga problem alls med skavsår, onda vader eller vridningar. Jag var helt såld på barfotagående och när jag idag någon gång ibland använder andra skor känner jag mkg direkt klumpig, som att jag har fått hovar istället för fötter…

Våra kroppar är anpassade för att vi ska gå barfota. Det finns en mängd olika fördelar med att gå barfota så mycket som möjligt och resten av tiden använda så minimalistiska skor som möjligt.

Fötter och ben blir starkare, vilket minskar risken för skador.

Hållningen blir bättre, sannolikheten för ryggproblem minskar,

Har du kontakt med marken med dina bara fötter jordas du och “laddar ur” kroppen

Att känna underlaget, stenar, rötter etc stimulerar olika punkter under fötterna och sägs enligt zonterapi stimulera och stärka även våra inre organ.

Information om vad som händer under dina fötter skickas till hjärnan och stärker kopplingen mellan kropp och hjärna, det påstås av vissa vara utvecklande inte bara för balansen utan även delar av hjärnan som bl a talcentret.

Känner du underlaget ordentligt minskar också risken för att du ska halka eller snubbla.

Balansen blir bättre.

Och, det är skönt!

 

✏ Ta av dig strumpor och skor och ta en liten promenad, var uppmärksam, känn verkligen efter hur underlaget känns under fötterna.

 

📗 Katy Bowman, en riktig expert på det här med naturlig rörelse, har flera böcker om barfotagående, t ex Whole Body Barefoot