Beginners mind

När man ska lära sig nya saker underlättar det väldigt mycket att lägga sig till med “beginners mind”. Det ska vara roligt att lära sig, man måste vilja lära sig saker, inte bara kunna dem. Som ett litet barn som lär sig gå, och tappar balansen och sätter sig på rumpan gång på gång på gång men reser sig upp lika glad ändå.

Var hade mänskligheten varit om vi gav upp så fort vi inte lyckades? Om det där lilla barnet började tänka “Nä fy vad dålig jag är på det här jag tror jag skiter i det” !?

Många som säger att de vill lära sig saker menar egentligen att de skulle vilja kunna dem. Som att lära sig spela piano till exempel. Man tänker på vad roligt det skulle vara att kunna spela. Men inte hur det är att öva och öva och öva och öva dag efter dag tills man lär sig. Kan man lära sig att tycka det är roligt att lära sig saker, då kan man lyckas med i princip allting. Men det tar tid, många fall på rumpan, och en klar bild av var man vill nå.

 

✏ Kom på en sak som du skulle vilja lära dig och som du med enkelhet kan påbörja redan idag. T ex börja sticka. Varje gång det blir fel tänk på vad duktig du är som försöker, det är det som är målet.

 

📗 Josh Waitzkin Art of Learning är en superbra bok om hur man lär sig nya saker