Bli vän med bakterier

En stor del av vår hälsa beror på hur bra vår bakterieflora har det. För bakterierna hjälper nämligen till att bryta ner och ta upp näringen från maten så att cellerna och kroppen kan tillgodogöra sig allt det fina. En balanserad bakterieflora håller dig frisk, mycket på grund av att en stor del av immunförsvaret beror på hur bra magen mår.

De som köper all mat på Ica får i sig alldeles för lite, eller för ensidig bakterieflora för att hålla magen i god form. Hårt processerad mat innehåller inga bakterier. Mjölkprodukter till exempel är högpastöriserade, det betyder att men dödar alla bakterier. Men de bra bakterierna hjälper kroppen att bryta ner näringen i mjölken och utan dem får många problem med matsmältningen, vilket orsakar inflammation i kroppen,  vilket i sin tur kan leda till sjukdom. Man har t ex sett att kalvar som får pastöriserad mjölk blir laktosintoleranta. Ofta tillsätter man mjölksyrebakterier, de blir då mer lättsmälta för kroppen, i t ex youghurt.

Mjölksyrebakterier finns naturligt i luften runt omkring oss, och det kan vi utnyttja till att själva syra grönsaker, eller t ex baka surdegsbröd. I äkta surdegsbröd har mjölksyrebakterierna brutit ner en del av glutenet så att det blir mer lättsmält och gör att blodsockret inte stiger lika snabbt som det gör när du äter snabbjäst bröd bakat på högprocesserat vetemjöl. Många glutenkämsliga klarar bättre av surdegsbröd och ännu bättre om det är bakat på mindre processerat och genmodifierat mjöl som t ex råg, dinkel eller ölandsvete.

Mjölksyrebakterier hjälper till att bilda vitamin C, vitamin B 12 (som det är vanligt med brist på hos vegetarianer och veganer) och gör det lättare för kroppen att ta upp t ex järn och zink. Man kan säga att de förädlar maten så att de innehåller mer av dessa ämnen än innan de syrades. Att äta mer mjölksyrade grönsaker till maten gör inte bara att du får i dig mer vitaminer och andra mikronäringsämnen, de innehåller dessutom enzymer som är bra för matsmältningen.

Odlar du själv är det oundvikligt att få i sig lite jord då och då, det är bara bra, de vältvättade grönsakerna vi köper på Ica blir i längden för sterilt för oss. Bakterier finns runt omkring oss och i oss, de växer till och med på huden. Har du haft problem med din matsmältning eller immunförsvar länge gå ut och stoppa händerna i jorden, eller ta ett gyttjebad – ännu bättre! Ta reda på lite om vilda växter du kan tugga på när du är ute i naturen eller ta en näve från ditt eget grönsaksland. Det är också lätt att själv mjölksyra grönsaker och ett jättebra sätt att ta tillvara på det du odlar men inte hinner äta upp. Det går att syra allt – t o m tomater! Färska gröna blad från trädgården som persilja eller någon annan spännande ört är alltid bra att blanda med för på bladen sitter det en massa fina mjölksyrebakterier. På det sättet får och bidrar vi alla till en mer varierad och balanserad bakteriekultur, vilket gör både dig och samhället mer motståndskraftigt!

 

📗 Det finns mycket ny och spännande forskning att läsa om bakterier och maghälsa, läs till exempel mer på Food pharmacys sida eller deras böcker: foodpharmacy.se

 

✏️ Prova att tillsätta ungefär en matsked syrade grönsaker, t ex surkål eller syrade morötter (naturligt syrade, se till att de inte är pastöriserade) till maten under ett par veckor, du kan öka mängden efter hand, och se om du märker någon skillnad på magkänslan.