Starta aldrig ett nytt liv på en måndag

Jag älskar nystarter! Det är så inspirerande och motiverande att tänka på alla nya vanor jag ska börja med och alla dåliga jag ska sluta med och hur bra jag kommer att må, hur produktiv jag kommer att vara och strålande och full med energi. Och inget fel i det, målbilder och visioner är jättebra. Men, det är bara det, att det hela tiden ligger i framtiden. På måndag/efter nyår/nästa vecka/månad/fullmåne… Och det är så mycket lättare att lova saker som ligger i framtiden. Det är så vi är funtade, de flesta av oss. Men när dagen väl är där, och speciellt om det är en mulen, trött måndag efter en helg med mys och godsaker, ja då är det inte lika lätt att hitta motivationen.

Det är lätt att överskatta sin egen viljestyrka. Speciellt när man ska ändra allt på en gång och börja leva det där “perfekta” livet. Lägg då till den spontana motviljan vi känner mot förändring. Och det faktum att bara tanken att vi ska sluta med något vi tycker om egentligen väcker tanken att det är något “fel” med oss och det vi gör, vilket i sin tur ger ett stresspåslag (när vi tror att något är fel med oss tänker överlevnadhjärnan att vi är i fara). Ja då har du ett recept på att misslyckas.

En bättre strategi för mig är att mjukstarta. Det kanske känns mer motiverande att rivstarta, att få snabba resultat. Vet du med dig att du är en person som lyckas bäst med att rivstarta gör det. Det viktiga är att vi inte bara får snabba resultat utan även hållbara resultat.

Med det sagt… Jag älskar nystarter! Är det något speciellt datum eller som känns särskilt lockande att börja på något nytt använd energin i det. Men skjut det inte hela tiden på framtiden.

 

✏ Bestäm dig för att börja nu istället. Idag. Eller, för all del, om det passar dig bättre, sätt ett datum men försök att mjukstarta. Till exempel genom att ta en ruta om dagen här i Livsstilsdesignspelet. Eller en i veckan, eller en i månaden, huvudsaken är att du rör dig framåt. Och att du inte börjar på en måndag 😉 Måndagar behöver man bara överleva.