Börja bakifrån – Five regrets of the dying

Många av oss lever som om vi vore odödliga. Vi tror att vi ska ha tid att göra det där “sen”. Men faktum är att ingen av oss vet hur mycket tid vi har kvar.

När du ska prioritera vad du ska lägga din tid på kan det hjälpa att flytta sig själv framåt i tiden. Vad tror jag att jag skulle ångra att jag gjorde eller inte gjorde om 10/20/60 år?

Till exempel tror inte jag att jag kommer ligga på min dödsbädd och säga: “Jag önskar att jag hade jobbat mer när Leo var liten” eller “Jag önskar att jag hade varit andra mer till lags och inte lyssnat så mycket på mig själv” eller “Jag önskar att jag inte hade gått upp det där extra kilot under julen 2015”.

Det hjälper en del att tänka så när jag börjar oroa mig för saker som egentligen, i det stora hela, inte har så stor betydelse.

Vi kan ta hjälp av de som inte har så långt kvar i det här livet för att få lite perspektiv.

Bronnie Ware är en australiensisk sjuksköterska som tillbringade flera år i palliativ vård där patienter vårdas under de sista 12 veckorna av sina liv. Hon spelade in de döendes insikter i en blogg som heter Inspiration and Chai, som fick så mycket uppmärksamhet att hon senare skrev ner insikterna i en bok, “The Top Five Regrets of the Dying”

Ware skriver om den fenomenala klarhet som människor får i slutet av sina liv, och hur vi kan lära av deras visdom. “När de blev frågade om de hade något som de ångrade eller någonting de skulle ha gjort annorlunda,” säger hon, “kom vissa teman upp gång på gång.”

Här är de fem vanligaste enligt Bronnie Ware:

 

1. Jag önskar att jag hade haft modet att leva ett liv sant mot mig själv, inte det liv som andra förväntade sig av mig.

“Det här var det vanligaste av alla. När människor inser att deras liv nästan är över och ser tydligt tillbaka på det, är det lätt att se hur många drömmar som är ouppfyllda. De flesta hade inte hedrat hälften av sina drömmar och fick dö medvetna om att det berodde på val de hade gjort eller inte gjort. Hälsa ger frihet som väldigt få inser att de har förrän de inte längre har det. ”

 

2. Jag önskar att jag inte hade arbetat så hårt.

“Det här kom från varje manlig patient som jag vårdade. De missade sina barns barndom och deras partners sällskap. Kvinnor talade också om detta, men eftersom de flesta var från en äldre generation hade många av de kvinnliga patienterna inte varit familjeförsörjare. Männen jag vårdade beklagade djupt att de spenderat så mycket av sina liv i ekorrhjulet. ”

 

3. Jag önskar att jag hade haft modet att uttrycka mina känslor.

“Många människor undertryckte sina känslor för att vara andra till lags, vilket resulterade i en medioker existens som aldrig blev som det verkligen kunde ha blivit. Många utvecklade sjukdomar relaterade till den bitterhet och vrede som de hade som resultat. ”

 

4. Jag önskar att jag hade hållit kontakten med mina vänner.

“Ofta insåg de inte de fulla fördelarna med gamla vänner förrän sina sista veckor och det var inte alltid möjligt att spåra dem. Många hade blivit så fast i sina egna liv att de hade låtit fina vänskaper glida iväg. Det var många som ångrade djupt att inte ha gett vänskap den tid och ansträngning som den förtjänade. Alla saknar sina vänner när de dör. ”

 

5. Jag önskar att jag hade tillåtit mig att vara lyckligare.

“Det här är en överraskande vanlig sak. Många inser inte förrän slutet att lycka är ett val. De hade fastnat i gamla mönster och vanor. Den så kallade” bekvämligheten”  hade fått vinna över känslor och deras fysiska liv. Rädsla för förändring hade fått dem att låtsas inför andra, och för sig själva, att de var nöjda, när de djupt inuti längtade efter att skratta ordentligt och ha lekfullhet i sitt liv igen. ”

 

✏ Hoppa fram några år i tiden och tänk på något du tror att du önskar att du hade gjort, och något du tror du önskar att du inte lagt så mycket tid på.

 

📗 Läs gärna Bronnie Wares Top Five Regrets of the Dying