Börja med att älska dig själv som du är

Om man ska börja förändra sitt liv och sig själv tror jag att det är viktigt att också jobba på att älska och acceptera sig själv som man är. Att bli bättre ska inte vara ett villkor för att få tycka om sig själv.

Det är lätt att automatiskt tänka att man är dålig om man inte lyckas ändra sina vanor, faller för frestelser eller når sina mål. Den känslan är bara obehaglig och för mig i alla fall är den inte ett dugg motiverande. Det är ett sundhetstecken att känna motvilja mot att känna sig dålig. För du är inte dålig. Du är bra precis som du är och jag har upptäckt att ju mer jag börjar tro på det, desto lättare, och roligare, är det att förändras. Motsägelsefullt nog.

Så hur lär man sig att älska och acceptera sig själv precis som man är? En bra början är att säga det till sig själv varje dag, helst flera gånger om dagen, gärna varje gång något händer som får dig att känna dig dålig.

Låter det lite väl enkelt? Förklaringen till hur det fungerar är inte så enkel. Det handlar om det undermedvetna och hur du programmerar om hjärnan till att slå in på nya tankebanor. Repetition är nyckeln, en gång räcker inte. kanske får du säga det till dig själv varje dag i resten av ditt liv, men jag lovar att du inte kommer att må sämre av det.

Ett annat sätt är att försöka se sig själv utifrån, som om du var din bästa vän, vad skulle du säga till hen? Eller till ditt barn? Eller till din man/fru/sambo? Inte skulle du väl säga att jag älskar dig bara om du är perfekt och gör allt som jag säger till dig? I så fall borde du sluta med det 😉 Det finns absolut ingen anledning att vara hårdare mot dig själv än mot någon annan du älskar.

Att älska sig själv och förlåta sig för de “fel” man gör är en nyckel till framgång om du vill förändra dig själv och ditt liv.

Ha lika mycket medkänsla med dig själv när du gör “fel” eller inte lyckas med ett mål som du skulle ha med ett litet barn som håller på att lära sig. Nyckeln ligger i repetitionen, repetera, repetera, repetera.

💚

 

✏ Se dig själv i spegeln och säg “Jag älskar och accepterar mig själv, precis som jag är, just nu.”

 

📗 Rekommenderar boken “Radical acceptance” av Tara Brach om du vill lära dig mer om självacceptans mm, den är mycket bättre än den ser ut 🙂