Det är roligare att lägga till än att ta bort

Det är lättare att lägga till saker än att ta bort. Det skapar mer positiv energi och det är roligare. Det kanske verkar motsägelsefullt för borde det inte vara enklare att helt enkelt inte göra något än att göra något? Fysiskt kanske det tar mindre energi, men för hjärnan är det inte passivt att låta bli. Varje gång du tänker på det du inte ska göra tar det energi och uppmärksamhet från vad du ska göra. Dessutom kan de skapa negativ energi att inte få, att du missunnar dig saker, går miste om något. Det kan leda till att du tänker ut en massa ursäkter att i alla fall göra det du bestämt dig för att låta bli, eller i värsta fall skapar ett ännu större begär att göra det och tillslut kan du knappt tänka på annat. Allt detta tar energi och uppmärksamhet bort från vad du vill.

En bättre strategi kan vara att lägga till så mycket bra saker som möjligt istället. Ju fler bra saker du lägger till desto mindre plats finns det för de mindre bra sakerna. Den lilla plats som tillslut finns kvar för det “dåliga” kanske kan få finnas där. Dessutom leder några bra val ofta till fler och det blir lättare och lättare. Som t ex när man börjar träna, då känner man plötsligt äta bättre, och kanske gå och lägga sig tidigare, och snart har man mer energi och är gladare och då blir det lättare att börja men nya bra saker.

Du får du en belöning varje gång du gör ett bra val och ger dig själv kred för det, en fysiskt belöning i form av må-bra-hormonet dopamin som utsöndras av hjärnan. Detta hormon är starkt beroendeframkallande och kan i dåliga fall leda till ohälsosamma beroende eftersom det även utsöndras av t ex alkohol, droger, shopping och att få likes på facebook. Men det kan också leda till att du skapar dig goda vanor. Och den lilla kicken går du miste om om du istället “låter bli”.

Men vi kan också kringgå det där, för ibland kan det vara så att du måste sluta med något om det verkligen är dåligt för dig. Då kan du se till att du faktiskt ger dig själv en belöning när du lyckats undvika något du inte vill. Beröm dig själv. Eller ge dig själv en present. Vissa föreslår en “cheat day” men jag föredrar en hälsosam belöning eftersom det ytterligare triggar belöningscentrat och får dig att vilja göra fler bra val.

✏ Tänk ut en bra vana som du ska lägga dig till med idag och ge dig själv kred när du gör den, ju mer kred, desto effektivare programmerar du in den bra vanan. Varför inte en liten segerdans?