Du behöver inte mäta dina mål

Mål ska vara konkreta och mätbara, det har jag fått lära mig i min utbildning, ledarskapskurser, projektledning…

Men det här med att mål ska vara mätbara är ingenting för mig. I alla fall inte när det gäller livsmål. För det går inte att mäta lycka och framgång i siffror. Och det finns inget objektivt mått. Lycka och framgång och måluppfyllelse är i högsta grad ett subjektivt mått.

Om ditt mål är att gå ner i vikt till exempel, vad är det då du egentligen är ute efter? Att känna dig smal? Snygg? I form? Se bra ut på bild? Allt det där är subjektivt och det ska väl inte en siffra på vågen kunna få bestämma? Vikt är dessutom ett dåligt mått på hälsa.

Om du känner sig framgångsrik så är du framgångsrik. vad för yttre mått skulle kunna bestämma att det inte är så? Bara för att någon annan mäter framgång som ett visst belopp pengar, kunder eller kilon betyder det ju inte att det är något allmänt mått på framgång. Det är bara du som kan definiera framgång för dig.

Likadant är det med lycka.

Vi vill gärna ha någonting att visa, så att andra kan se att vi är lyckliga, rika eller framgångsrika. Men det är känslan som räknas och som är det enda verkliga.

Med det sagt är jag inte emot att sätta mål helt och hållet. Jag tycker bara inte att vi ska stirra oss blinda på en siffra. Hitta andra sätt att mäta hur bra du lyckats med dina mål. Är du glad? Känns livet roligt? Meningsfullt? Är du frisk? Mår du bra? Och även om du inte har någonting av det där – känner du dig lycklig?

 

✏ Släng ut badrumsvågen och öva dig på att känna efter hur du verkligen mår och ha det som måttstock på hur bra du “lyckas”