Fastigheten

Per-Albin

Torpet är ett så kallat Per-Albintorp med stor gräsmatta, 2 ha åkermark och 5 ha skog.

Lantbruksfastighet

Fastigheten är registrerad som lantbruksfastighet och ligger utanför detaljplanerat område. Det kan innebära en stor ekonomisk fördel, beroende på hur du väljer att utnyttja fastigheten.

Du får uppföra så kallade ekonomibyggnader, det kan till exempel vara en verkstad eller en lada, utan bygglov. En lantbruksfastighet ska deklareras som särskild näringsverksamhet, bedriver du verksamhet på något sätt innebär det att investeringar du gör i fastigheten som är knutna till lantbruksverksamheten är avdragsgilla.

Tomt

 

Tomten, om man bara räknar med gårdsplan och gräsmatta, är ca 2000 m². Här finns:

 

Gäststuga med två sovplatser

Garage med plats för en bil

Vedskjul med plats för ca 10 m³ ved

Trädgårdskjul

Extra förråd på drygt 10 m³´

Skotergarage som står uppe vid vägen på “ofri grund” (vi äger inte marken där).

IMG_3695
Gäststuga, garage, vedbod och trädgårdsskjul

 

Odling i större skala finns inte på tomten än, men vi har anlagt några pallkragar och komposter så det är bara att sätta igång och odla. Det som fungerat bäst är olika sorters kål och mandelpotatis. Det växer lite vinbärs och hallonbuskar och nässlor och kirskål och rabarber kan man skörda hur mycket man vill.

 

1433266720502860065
Garage
bild
Utsikt in mot Åreskutan från altanen.
IMG_2283
Med en fot i vildmarken…
IMG_2280
Hikkibadkar
1433266697264618748
Gäststuga

 

Skog

Skogen består av huvudsakligen björk, en del gran och en. Du kan lätt vara självförsörjande på ved om du vill. Om vi antar att ett normalhushåll behöver ca 12 000 – 15 000 kWh till uppvärmning per år behövs det, enligt ett räkneexempel som Lars Mytting gjort i sin bok VED,  mellan 6000 och 12 000 m² skog. Fastigheten har  71 000 m². Och skogsarbete är bland den bästa motionen du kan få!

 

I skogen som hör till fastigheten kan du förutom att fixa ved för uppvärmning av huset plocka hjortron, lingon, svamp, chaga, örter och blad (och hallon finns det massor på hygget mitt emot fastigheten).

 

IMG_3698

 

 

Jakt

Reglerna för lantbruksfastighet ändrades av länsstyrelsen senast 2012. Du har nu rätt att ta årskalvar på egen fastighet, obegränsat antal, de fem första dagarna på älgjakten. Det finns gott om älg på fastigheten.

IMG_3639
Årskalv på besök

 

Fiske

Fiskerätt ingår inte men du köper fiskekort hos Fjällsport i Duved som ger dig rätt att fiska i sjöar och tjärnar runt omkring. Gevsjön är närmast med röding och öringfiske, ta båten eller ställ dig och kasta i den populära gevsjöströmmen. I  Rullån, som rinner på andra sidan järnvägen, finns bäcköring, och nu har bävern varit och dämt upp så vi får se om det till och med kan bli en liten fiskedamm där nere.

 

IMG_0222
Rödingfiske i Gevsjön, båten får du på köpet!