Göra listor

Ibland känns det som om jag har tusen saker att göra. Fast egentligen var det bara åtta. Vilket var lätt att se när jag väl hade fått ner det på papper. Det är ofta när vi inte har ordning på saker som det känns mycket och ohanterligt och det gör oss stressade.

Att pausa, sätta sig ner en stund och fundera igenom vad det är som ska göras och skriva en lista hjälper till att sänka stressnivån, både omedelbart genom att vi tar en liten paus, men också långsiktigt eftersom du inte längre behöver ha alla de där sakerna svävande runt i huvudet. Hjärnan påminner dig hela tiden om att det snurrar runt saker där inne som du ska göra och låter dig inte slappna av för då kanske du glömmer något viktigt. Men har du skrivit ner det är det som att du har städat upp och lagt var sak på sin plats. Du behöver inte längre hålla i minnet var varje sak är. Enkelt.

Det känns också väldigt bra att få bocka av och stryka på listan. Det får en att känna sig duktig och förstärker känslan av att man får saker gjort. Jag kan till och med vilja göra saker ibland bara för att få bocka av på listan! De ger också en känsla av kontroll vilket sänker stressen och gör det lättare att koncentrera sig på det som är viktigt.

Är du en sån där som får nya idéer hela tiden och ibland inte ens har tid att sätta dig och skriva en lista? Så kan jag vara när jag håller på att arbeta med något kreativt som engagerar mig väldigt mycket. Då skriver jag snabbt ner det på en lapp eller i min telefon och gör en lista av det senare. Är det ett stort projekt jag håller på med kan jag behöva bestämma mig för en tid, som varje kväll eller en dag i veckan, då jag sammanställer alla lappar och anteckningar och gör – just det – en lista.

Är det så att det verkligen är tusen saker som du ska göra, då kan det hjälpa att dela upp det i delmål, prioritera! Det ska helst vara så få saker som möjligt på dags-listan annars blir man ju stressad bara av att titta på den.

I nästa steg får du tips på hur du prioriterar.

 

✏  De där sakerna som du vill eller behöver göra som poppar upp i huvudet då och då – skriv ner dem på en lista. Men max ca tio saker! Sätt upp listan där du kan se den och börja bocka av.