Helkolat på Färingsö

Kan någonting vara diskret och spektakulärt samtidigt?

Ja, Shou Sugi Ban kan det! Speciellt när en skicklig arkitekt som Camilla Levin får fria händer.

I höstas levererade vi vår brända och linoljade granpanel till Camilla och Davids egenritade hus på Färingsö utanför Stockholm. Och idag tog vi oss på slingrande grusvägar kantade med härlig sommargrönska ut på ön för att ta oss en titt på huset som snart är klart för slutbesiktning.

“Över förväntan” säger Camilla, och vi kan inte annat än hålla med. Huset ser ut som en skugga bakom de gröna träden, och ju närmare man kommer desto mer detaljer framträder. Det är fantastiskt hur fint kol harmoniserar med naturen. Det som Camilla gillar bäst är hur fasaden har ett sådant liv och ändrar karaktär med ljuset. Fasadbrädornas varierande brädd förstärker också livfullheten, och designen utan knutbrädor och foder skapar en vacker helhet.

När vi frågar om något har varit dåligt med fasadvalet är det att man inte vill att en enda liten flisa ska falla bort från den vackra kolade ytan, något som kan hända vid montering eftersom kolet är ganska skört för mekaniskt slitage. Det blir nog en extra strykning med linolja så att fasaden också behåller den helkolade ytan längre. Det är ju så när man har något nytt, den första repan syns jättemycket men med tiden har det blivit en vacker patina och fasaden kommer att få den unika personligheten Camilla och David är ute efter.

En del detaljer, som att måla takfoten, kanske en bränd altan, ja och så det där lilla jobbet med att göra iordning trädgården och inreda hela huset, återstår, men vi fick med oss några fina bilder att visa upp här på hemsidan, se och låt dig inspireras!