Jag kallar det ett spel för jag vill att du ska ha roligt. Ta det inte på så stort allvar, det finns tillräckligt med allvarliga jobbiga saker i livet. Att designa ditt liv ska vara kul och spännande. Lev, lär, lek, spela och ha roligt!

 

Egentligen finns inga exakta spelregler, precis som i verkliga livet får du hitta din egen väg om du vill. Antingen tar du det i den ordningen som jag föreslagit eller så hoppar du emellan eller tar bara de delarna du är intresserad av. Ta det i din egen takt.

Det här är mitt förslag till hur du spelar a alla fall:

Låt det gärna ta lite tid. Ge dig själv tid att reflektera över varje ruta. Skaffa gärna en anteckningsbok och skriv ner dina tankar. Hör också gärna av dig med frågor och funderingar.

 

Symbolen ✏ Betyder att jag vill att du ska fundera på något och gärna skriva ner dina tankar

Symbolen 📗 Är ett förslag på något att läsa/lyssna eller titta på om du vill fördjupa dig i ämnet

 

Spela i den här ordningen:

1. Prioritera

Prioriteringar handlar om att ta reda på vad som är viktigast för dig för att sedan se till att fördela din tid, din energi och dina pengar till det.

2. Förenkla

Nu när du har definierat vad som är viktigast för dig gäller det att städa bort sådant som inte är viktigt, Både materiellt som saker du äger, och icke materiellt som vad du väljer att lägga din uppmärksamhet och energi på. Genom att förenkla din tillvaro ser du till att inte för mycket tid, pengar eller energi försvinner till sådant som inte är viktigast för dig.

3. Förändra vanor

När du rett ut vad som är viktigast för dig, och börjat förenkla så att det inte är en massa oviktigt som tar din energi, då kan det vara ett bra tillfälle att börja se över dina vanor.

Dina vanor definierar vem du är. Vad du väljer att lägga din tid, pengar och energi på, dina matvanor, dina motionsvanor, dina tankevanor, allt sammantaget skapar den du är. Vill du utvecklas och förändras måste du se över dina vanor.

4. Hantera stress och osäkerhet

Stress och osäkerhet kommer du att stöta på när du börjar förändra saker. Om du är på väg att förändra mycket i ditt liv är det väsentligt att lära dig hantera stress och osäkerhet. Dessutom är stress orsaken till våra farligaste livsstilssjukdomar så att lära dig strategier för att hantera stress är en av de viktigaste livsstilsförändringar som du kan göra.

5. Skapa giftfrihet

Ditt hem ska vara en plats där jag kan bygga upp hälsan. Det blir allt viktigare i en värld fylld med främmande ämnen och en stressig livsstil. Det är när vi är avslappnade och speciellt när vi sover som kroppen reparerar sig, läker och bygger upp sitt försvar. Kroppen är fantastisk på att läka och avgifta sig när den ges rätt förutsättningar. Genom att minimera de gifter du får i dig samt skapa en hälsosam boendemiljö och ger du den det.

6. Skapa matvanor som passar dig

Kropp och huvud hänger ihop. Vad vi äter påverkar både vår fysiska och psykiska hällsa. Men det finns inga matvanor som passar alla. Ingen one-size-fits-all. Dina matvanor måste designas efter dig som person, var du bor och var du befinner dig i livet. Skapa matvanor som passar just dig.

7. Röra sig naturligt

Att röra sig naturligt handlar om att designa sitt liv så att man får in mycket rörelse och variation i vardagen så att du behåller en stark och smidig kropp hela livet.

8. Lycka

Vet du vad lycka är? När du vet vad du letar efter blir det lättare att hitta svaret. Ta reda på vad just du letar efter för att känna dig lycklig.

9. Helheten

Till slut gäller det att få ihop alla bitar och skapa den där helheten jag tjatar om. Ett liv där alla de där bitarna får plats. Det gäller att göra sig en bild av hur du vill att ditt liv ska se ut, och sen hitta strategier för att nå dina mål. Designa, skapa, leva.

 

Lycka till och tveka inte att höra av dig!

💚 Lisa