Det är en fråga vi får ofta. Och det är såklart svårt att svara på, det är svårt att ge en statistisk hållbarhet för vilken typ av fasadmaterial somhelst eftersom det beror på så många variabler, som konstruktion, klimat, utsatthet, underhåll med mera. Och vad menar vi med “håller”, är det när vi måste byta ut fasaden mot en ny, och vad avgör det, utseende eller slitage eller…?
En korrekt monterad fasad kommer inte att ruttna. En Shou Sugi Ban behandling ökar motståndskraften mot röta och angrepp men även fasader i helt obehandlat trä kan korrekt monterade och under rätt förutsättningar hålla lätt över hundra år. Enligt Svenskt Trä t ex eroderar obehandlat trä med 1 mm på tio år.
Men, vi ska såklart försöka ge er ett svar. Så vi konsulterade våra kollegor på Nakamoto Forestry i USA, som har ett nära samarbete med Japan och själva gjort flera studiebesök i Japan. Vad de har sett i Japan är att den avgörande faktorn vad gäller hållbarheten för en Shou Sugi Ban panel, förutom korrekt installation som är det viktigaste för all typ av fasad, är UV-erosion. I Japan är det ovanligt att Shou Sugi Ban fasader underhålls med olja, vilket är vanligare i t ex norra USA och ger den ett bättre skydd mot UV.
Här är ett exempel på en 80-120 år gammal panel i Japan. Sotlagret är intakt högst upp där fasaden är skyddad mot regn och längre ner liknar utseendet en borstad Shou Sugi Ban fasad. Man ser att den har hängt där i över 80 år och verkligen fått förändras med tiden, det är jäkligt häftigt ju, nu har den blivit så här unik!
I Japan används traditionellt en fasadtjocklek på 10 mm. När fasaden tunnats ut ordentligt kan plankorna börja spricka, det tar ca 80-150 år beroende på fasadens läge.
Här är en ca 60 år gammal fasad i Japan. Shou Sugi Ban fasaden blir tunnare med tiden på grund av UV-erosion vilket har gjort att spikarna framträder mer, här har man använt obelagd spik och man kan se att de lämnat märken under sig i fasaden, vackert eller hur?!
Enligt Nakamoto kommer en fasad som oljas in vart femte till tionde år hålla lika länge som byggnaden i sig. Den helt kolade, oborstade fasaden har ett lager med kol som står emot vatten, UV och är aseptisk och utan inoljning är deras uppskattning att lagret av kol håller ca 40 år innan det börjar erodera av. Nakamoto levererar fasadmaterial till hela USA och deras erfarenhet är att fuktiga kustklimat är de mest utmanande vad gäller fasaders livslängd och att Shou Sugi Ban håller längre än icke-värmebehandlat trä eftersom värmebehandlingen härdar träet, gör det hårdare, och cellulosan i träet bränns bort vilket är det svampar och skadedjur lever av. I torra och kalla klimat rör sig träet mer och ändrar färg men det orsakar inte lika mycket erosion eller röta som fuktiga klimat. I Japan är Shou Sugi Ban vanligare längs den södra kusten än den norra eller i inlandet.
Nakamotos slutsats: En 10 mm tjock Shou Sugi Ban- fasad som borstats, installerats korrekt, aldrig oljats och står i syd- eller syd-västligt läge i kustklimat förväntas ha en livslängd på 80 år. Om fasadmaterialet från början är tjockare, är installerat korrekt, oljats och underhålls med olja periodvis kommer den att hålla mycket längre. Hur länge? Längre än du behöver oroa dig för!
Källa: https://nakamotoforestry.com/yakisugi-shou-sugi-ban-80-year-siding-longevity-truth-or-rubbish/
Här är några byggnader i Japan med gammal, åldrad Shou Sugi Ban fasad. Besök Nakamotos historiska galleri för fler vackra bilder!
Källa: https://nakamotoforestry.com/yakisugi-shou-sugi-ban-80-year-siding-longevity-truth-or-rubbish/