Rensa bort det som inte är du

Jag tycker inte så mycket om att läsa tips på hur man ska bli mer effektiv och prestera bättre. Samhället är alldeles för prestationsinriktat och stressat som det är. Och jag har också en tendens att dra åt det hållet. Men faktum är att när jag rensar bort sånt som tar energi men som är onödigt och oviktigt för mig, då presterar jag också bättre, och bli mindre stressad.

Jag gillar det här citatet av Anita Morjani:

 

You don´t need to improve yourself, it is about letting go of what is not you and setting yourself free

 

Det är en lättnad att släppa pressen att behöva förbättra sig själv hela tiden. För tänk om det inte handlar om det, tänk om jag redan är bra, men att jag ibland lägger tid på fel saker. Som när jag tappar fokus från det är viktigt, som är högt prioriterat med hänsyn till vem jag är (eller vill vara), mina värderingar och mål.

Vi är alla på en upptäcksresa, ibland hamnar vi fel helt enkelt, det är som det ska vara, man måste tillåta sig själv att söka.

Det kan vara så enkelt som att rensa bland sina kläder. Fast tja…det är ju inte alltid så enkelt… Hur vi klär oss är en del av vår identitet och i sökandet efter den identitet vi vill ha och hur vi vill att andra ska uppfatta oss är det inte ovanligt att det blir fel ibland. Vem har inte kläder som ligger i princip oanvända i garderoben och ger dåligt samvete? Kläder som man bara inte trivs i. Det är för att de inte är du.

Jag har kommit på att när jag gjort ett sånt felval (det behöver inte bara gälla köpa eller kläder) så har jag svårt att släppa taget, det finns där i mitt liv och påminner mig om att jag borde använda det… Som om jag straffar mig själv, det blir i alla falla som ett straff.

Nu har jag kommit på att jag ska slänga (eller sälja/ge bort), förlåta mig själv, och gå vidare. Helst så snart som möjligt. Det kan ta ett tag för mig att upptäcka att det är fel, eller att erkänna det, men så fort jag gjort mig av med det infinner sig en stor lättnad.

Och kvar finns det som verkligen är jag. Som får mig att känna mig som mig själv och trivas.

Den här metoden kan man tillämpa på hela livet. Rensa bort det som inte är du.

 

✏️ Gå igenom garderoben och gör dig av med det som känns “fel”

 

📗 Det kanske egentligen inte har med den här spelrutan att göra så mycket men jag vill ändå rekommendera att se Anitas Morjanis TED talk: Dying to be me