Shou sugi ban i trädgården

Vi har blivit så kära i Shou sugi ban så nästan allt vi byggt på senaste tiden har bränts på något sätt.  En vän på besök föreslog till och med att vi skulle bygga allt vi skulle bygga på huset och tomten och sedan helt enkelt sätta eld på alltihop.

Skämt åsido, just i trädgården och då speciellt för ekologisk odling är Shou sugi ban väldig bra! Den kolade ytan gör att träet håller bättre och du slipper giftig färg eller tryckimpregnerat virke. Den mörka färgen på odlingslådorna och växthuset bidrar också till värmen.

Av någon anledning har jag alltid önskat mig ett plank. Det blir en sån ombonad trevlig känsla tycker jag. Här ville vi ha ett plank som insynsskydd som skulle smälta in bra i omgivningen. Med Shou sugi ban lyckades vi väldigt bra, tycker vi. Planket följer berget och vi valde att sätta brädorna på lite olika höjd just för att det inte skulle skapas några raka linjer som gärna drar blickarna till sig. Brädorna är kraftigt brända på båda sidor och den svarta ytan gör att planket ibland bara ser ut som en skugga bakom allt det gröna. De gröna bladen utgör en vacker kontrast mot kolet. Och så skiftar planket uttryck hela tiden beroende på hur solen står och vilket väder det är.

Odlingslådorna borstades på utsidan så att man inte ska behöva bli svart om kläderna men behölls oborstade på insidan för att ge bäst skydd mot fukt. Växthuset platsbyggdes av upcyclade fönster som skrapades och sen brändes på utsidan.