Sitta på golvet

Jag minns när jag flyttade från min andrahandslägenhet i Stockholm och sålde min enorma soffa som jag köpt, för att “det gjorde ju alla” dåförtiden. Men jag insåg, speciellt när jag började tänka på att flytta den där soffan, till mitt nya liv, att den stora tunga pjäsen kändes som ett ankare i mitt, gamla, liv. Vilken enorm lättnad det var att sälja den och se den bäras bort, jag kände mig mycket lättare! Och det var den känsla jag ville ha med mig till mitt nya liv; lätthet, enkelhet.

Någon sån stor soffa har det aldrig blivit, och lär aldrig bli, igen.

När vi flyttade till vårt nya hus med vår då åtta månader son bestämde vi oss för att ha en tjock skön ullmatta på golvet och en madrass och kuddar. Jag hade lärt mig om naturliga viloställningar och hur hälsosamt det var att sitta på golvet. Och min mamma som arbetat med barn hela livet får alltid höra av sina jämnåriga på tantgympan att hon är så vig och smidig. Det anser hon själv har att göra med dels ett rörligt jobb men också golvsittande – och lekande!

Fördelarna är många. Dels varierar man naturligt hur man sitter så att man undviker den statiska sittställningen som är så skadligt för rygg, hållning och bäcken. Dels blir det naturligt att man sitter på huk – även det är väldigt bra för ryggen, samt man får resa sig från golvet flera gånger om dagen vilket är bra träning i sig. Jag som också tränar yoga märker att jag spontant sätter, lägger och ställer mig i olika yogapositioner under dagen. Och min sambo som är hantverkare och stark och vältränad märker att han blivit mindre stel och mer smidig i kroppen och starkare i benen av golvsittandet. Till och med balansen har blivit bättre.

Istället för att träna squats i ett träningsprogram får vi nu in det flera gånger om dagen utan att ens tänka på det som träning, utan att behöva använda viljestyrka och träningskläder. Yoga och stretch blir också en naturlig del av vardagen.

 

✏ Under en hel dag, pröva att sitta på golvet istället för i soffan.