Tänk på hur du äter inte bara vad du äter

För att du ska tillgodogöra dig allt det nyttiga du äter på bästa sätt är det minst lika viktigt att tänka på hur du äter som vad du äter. Är du stressad fungerar matsmältningen mycket sämre, du kan få uppblåst mage och andra matsmältningsbesvär och lever du länge under hög stress kan det till och med leda till näringsbrist, hur bra du än äter.

Att slänga i sig maten vid skrivbordet är alltså ingen bra idé. Att sitta ner i lugn och ro, tugga ordentligt och verkligen smaka på vad man äter har visat sig leda till att man äter både mindre och nyttigare. Matsmältningen börjar i munnen och genom att tugga ordentligt hjälper du inte bara till att finfördela maten, saliven hjälper också till att bryta ner den.

Att tillaga maten själv förbereder också kroppen på att den ska få mat, lukterna aktiverar matsmältningen redan innan du börjat äta. En effektiv matsmältning gör att du tar upp näringen ur maten bättre.

Tänk positivt om maten, allt det goda den gör dig, näringen du får i dig, energin och styrkan den bidrar till. Att tänka negativt om maten, eller att inte tänka alls, gör att matsmältningen fungerar sämre, antagligen för att det stressar kroppen.

 

✏ Gör gärna ett experiment: Välj något att äta, gärna något som du brukar tänka är “dåligt” för dig, en kanelbulle t ex. I det första försöket, släng i dig bullen samtidigt som du gör något annat och tänk något i stil med “jag borde inte äta den här bullen allt socker och gluten är ju så dålig osv”. En stund senare, sätt dig ner och notera hur det känns. Glad? Pigg? Dåsig? Uppblåst? Vid ett annan tillfälle, ät bullen med denna gång i lugn och ro, gör det lite mysigt, lukta på den, känn hur det vattnas i munnen, tänk på vad gott det ska bli. Ät bullen, tugga, smaka, njut, tänk något i stil med “vad jag är tacksam för den här bullen, fina ingredienser och bakad med kärlek, vad bra jag mår osv”  Och notera efter en stund; hur mår du nu? Annorlunda än förra gången?