Därför slängde vi ut soffan

När vi flyttade till vårt nya hus med vår då åtta månader gamla son bestämde vi oss för att inte ha någon soffa. Istället lade vi en tjock skön ullmatta på golvet och en madrass och kuddar.

Jag hade länge längtat efter att slänga ut soffan. Jag hade lärt mig om naturliga viloställningar och hur hälsosamt det var att sitta på golvet. Och min mamma som arbetat med barn hela livet får alltid höra av sina jämnåriga på tantgympan att hon är så vig och smidig. Det anser hon själv har att göra med dels ett rörligt jobb men också golvsittande – och lekande!

Fördelarna är många. Dels varierar man naturligt hur man sitter så att man undviker den statiska sittställningen som är så skadligt för rygg, hållning och bäcken. Dels blir det naturligt att man sitter på huk – även det är väldigt bra för ryggen, samt man får resa sig från golvet flera gånger om dagen vilket är bra träning i sig. Jag som också tränar yoga märker att jag spontant sätter, lägger och ställer mig i olika yogapositioner under dagen. Och min sambo som är hantverkare och stark och vältränad märker att han blivit mindre stel och mer smidig i kroppen och starkare i benen av golvsittandet. Till och med balansen har blivit bättre. Dessutom spenderar vi ju ändå så mycket tid på golvet med lilla Leo.

Besökare var lite… överraskade i början men vi har fått flera positiva kommentarer. De säger att det känns naturligt och avslappnat att hänga här. Min egen teori är att det är för att man sitter mer avslappnat och då känner man sig även mer avslappnad. Vår kroppshållning och kroppsspråk påverkar hur vi mår, en öppen hållning och kroppsspråk får oss att känna oss mer öppna och vice versa. Vi har till och med lyckats inspirera andra och brorsan har slängt ut sin soffa, köpt en tjock matta och hängt upp hängmattan han med 🙂

Istället för att träna squats i ett träningsprogram får vi nu in det flera gånger om dagen utan att ens tänka på det som träning, utan att behöva använda viljestyrka och träningskläder. Yoga och stretch blir också en naturlig del av vardagen. Det är det här naturlig rörelse handlar om och det kan du lära dig mer om på TREE Livsstilsdesign under Röra sig naturligt.

I en av mina gamla lägenheter som jag hade innan jag träffade min kära sambo hade jag en stor soffa. Den var tung och otymplig och jag kunde inte flytta den själv från lägenheten. Jag insåg att den fick mig att känna mig nedtyngd och begränsad. Den representerade en livsstil som jag inte ville ha, en stillasittande statisk livsstil. När jag gjorde mig av med den soffan kände jag mig befriad och flera kilo lättare! Det hjälpte mig att börja på ny kula, att förenkla och prioritera det som var viktigt för mig och inte vad andra ska tycka. Det kan du också läsa om på TREE Livsstilsdesign, under till exempel Prioritera och Förenkla.

Vad har du gjort för att få in mer rörelse och utrymme i vardagen? Jag vill höra ifrån dig!

💚 Lisa