Uppskatta dig själv

“Stress framkallas framförallt av upplevda höga krav på jobb eller i privatliv, stora ansträngningar utan belöning och dåligt socialt stöd.” Så skriver Annelie Pompe i sin bok Inre Lugn, och jag tycker det är bra sammanfattat.

Och det var just det där med upplevda höga krav och belöning jag fastnade för. För jag kom att tänka på att inre krav ofta upplevs minst lika stressande som yttre, och att belöning, eller uppskattning som ju är en slags belöning, inte nödvändigtvis behöver vara yttre belöning, från andra, utan det kan lika gärna komma från oss själva.

Vi är ofta vår egen hårdaste kritiker och våra krav på oss själva är ofta större än de från andra. Så var det i alla fall för mig. Jag hade väldigt höga krav på mig själv, hade en känsla av att jag aldrig gjorde bra nog, att jag inte räckte till och att jag alltid kunde göra bättre. Jag gav inte mig själv uppskattning eller beröm för det jag gjorde. “Gör bara ditt bästa” är det värsta råd en sån som jag kan få, för vad är mitt bästa? Och inte klarar jag av att topprestera hundra procent av tiden, det skulle ju stressa ihjäl mig, det gjorde det nästan.

Jag fick i och för sig ofta yttre uppskattning, men det gick in genom ena örat och ut genom andra eftersom jag inte uppskattade mig själv.  Så jag var tvungen att börja där, med att börja uppskatta mig själv, berömma mig själv och känna mig stolt över det jag gjorde

Jag började med de små sakerna. Det kändes både fel och löjligt i början att säga till mig själv “Bra gjort att du diskade, vad stolt jag är över mig själv” , men det hjälpte! Vad som händer är att du börjar omprogrammera ditt undermedvetna, du börjar fylla det med nya sätt att tänka och det kommer att få dig att känna annorlunda och agera annorlunda. Jag  började känna mig mer nöjd med mig själv, fick bättre självförtroende och blev mer avslappnad.

Bli din egen bästa hejarklack, det är mycket viktigare att du tycker om dig så strunta i det där från andra.

(En välkommen bieffekt är dock att ju mer du uppskattar dig själv desto mer uppskattas du av andra eftersom det leder till att du både presterar bättre och är mer tolerant och mindre dömande mot andra, sjävkänsla smittar av sig 🙂

 

✏️ Börja med att berömma dig själv för det du gör, det spelar ingen roll hur stort eller hur litet. Säg det gärna högt 🙂 Känns det lite löjligt i början kan du ju bara skratta åt dig själv, ett skratt är alltid bra för hälsan och det är bra att inte ta sig själv på för stort allvar 😀

 

📗 Anneli Pompes bok Inre Lugn är en fin bok som guidar dig till att hitta ditt eget inre lugn.