En mänsklig upplevelse

Vi strävar efter att må bra, vara lyckliga, positiva och glada. Det är bra tycker jag. Men ibland, speciellt när man läser mycket om det ämnet, som jag gör, kan det nästan bli så att det andra inte får existera. Att vi ska sträva efter att eliminera det vi nämner som ”dåligt”.

Men jag tänker att om det nu finns någon mening med att vi är här, som människor, med en mänsklig kropp och en mänsklig hjärna med allt vad det innebär, är det då inte meningen att vi ska uppleva hur det är att vara människa, att ha en mänsklig upplevelse? Lite paradoxalt får det tänkesättet och tillåtelsen att allt får existera och upplevas och inte nödvändigtvis behöva kallas för dåligt mig att må bättre.

Allt får finnas där, är min nya devis.

Att inte vara glad hela tiden, är inte samma sak som att inte vara lycklig.

Och har jag fallit för en frestelse, eller suttit uppe för länge, skrikit åt min son, struntat i träningen, i en hel vecka, ja då påminner jag mig om att det är just väldigt mänskligt och behöver inte tycka så illa om mig själv för att jag, fortfarande inte, blivit en fulländad varelse.

Och, man får hela tiden en ny chans, att göra om.

Ibland känns det bara dåligt utan att man kan hitta en direkt anledning. Att då bara sitta med känslan, istället för att föröka trycka undan den, har jag märkt får den att försvinna snabbare. Dessutom behöver den då inte lagras i kroppen och kanske manifesteras som någon sjukdom utan du tillåter bara energin att flöda igenom.

✏️ Nästa gång du upplever en ”dålig” känsla, se vad som händer om du inte omedelbart försöker bli av med den utan tillåter dig att vara med den ett litet tag. Reflektera över att det är en mänsklig upplevelse och inte ett personligt nederlag och kanske en del av det du är här på jorden för att uppleva.

📗I boken Resilient ger författaren Rick Hanson, en bra metod att vara med och hantera dåliga och bra känslor genom HEAL.