Skaffa en portvakt

Nu när du är klarare över dina prioriteringar, vad du tycker är viktigt och vems åsikter du vill bry dig om, är det dags att skaffa dig en portvakt. En portvakt som fångar tankar och antingen skickar iväg dem eller släpper in dem, du bestämmer! Om du t ex börjar tänka på vad någon sagt för dumt i en kommentar på Instagram, fånga den, avgör om det är något du vill bry dig om, och skicka ut den om den inte är det.

Om du inte fångarna tanken tar den över din hjärna, din kropp och slösar en massa energi på sånt du bestämt dig för att det inte är viktigt. Är det något du måste ta tag i kan du bestämma en tid att göra det på och förpassa tanken till dess.

Låt mig ge ett exempel. Min portvakt fångar in en tanke som fått mig att känna mig misslyckad. “Hallå där!” (Min portvakt kallar på min uppmärksamhet) “här tycks ha smitit in en tanke som väcker obehagliga känslor, vad kan det tänkas vara?” Aha, tänker jag, det var det där med att MissX på Instagram varit på gymmet igen, ja just det, funderar jag vidare, jag tycker ju att jag borde träna mer, men, är det prioriterat just nu? Nej, dessutom hatar jag gymmet och jag har ju redan varit ute och lekt i två timmar så jag är egentligen nöjd. Så jag säger till Portvakten “Tack, jag ser vad det är, det är inget jag behöver bry mig om så du kan skicka ut tanken igen.” Och så får jag tid och energi över till andra mer kreativa saker att tänka på. Som att leka och vara lycklig över att det är så kul att klättra i träd till exempel.

Ja så kan det låta inne i mitt huvud 😅.

Ge din portvakt humor tycker jag! Hen ska inte få dig att må dåligt eller ge dåligt samvete, ha roligt, det här är en rolig lek som leder till självkännedom genom att det gör dig uppmärksam på vad du tänker som leder till olika känslor och reaktioner hos dig.

 

✏️ Fantisera ihop en egen portvakt och träna upp hen att fånga in tankar genom att stanna upp under dagen och bli medveten om vad som har lett till det du känner just nu. Både det som väckt bra och det som väckt obehagliga känslor.