Mer rörelse i vardagen

Jag har saknat något vad gäller träning, jag gillat inte ens ordet. Jag har aldrig kännt mig särskilt dragen till det, till sport, gym, löpspår,  vikter och bestämda övningar. Jag har gjort det för att det ”ska vara bra för mig” men aldrig riktigt njutit av den sortens träning, bara av effekten efter träningen.

Det är så stelt och statiskt och tråkigt det mesta som kallas träning och jag har liksom aldrig fattat det roliga med det. Jag vill att det ska vara roligt! När jag kom i kontakt med natural movement genom move and play var jag något på spåren…

Jag är ute efter runda, mjuka, flexibla, flödande och funktionell rörelse. Lekfull rörelse där styrka, balans, rörlighet och flexibilitet kombineras.

Variation och färre statiska övningar sliter inte lika mycket på kroppen, och det är precis vad våra kroppar är gjorda för.

Det ska vara lätt att röra sig i vardagen, ha saker framme! En mjuk yogamatta, något att hänga i, kliva upp på, bara den saken att de står framme gör att du kommer att använda det mer jag lovar! Och många små aktiviteter varje dag ger stort resultat i det långa loppet.

Några saker som hjälper mig att få in mer variation och rörlighet i vardagen utan att behöva spendera en massa tid eller pengar på gym och redskap:

Romerska ringar är perfekt för det kan varieras i det oändliga och är verkligen kreativt. Du använder din egen kropptyngd som vikt och   beroende på vilken höjd du har ringarna på kan du variera hur tunga övningarna blir. De är också utmärkta för stretch- och rörlighetsträning. Och de tar väldigt liten plats och kostar inte en förmögenhet, hos oss ar vi satt upp två par i taket i vardagsrummet, de är ju superlätta att stuva undan om det skulle behövas men grejen är att de ska vara framme så att vi bara spontant anväbder dem under dagen.

Vi har också byggt ett utomhusgym med rep och klätterställningar där lek blir till träning. Något att klättra på, något att hänga i, något att lyfta, något att gå balansgång på. Tillsätt ett par barn och försök hålla takten med dem så har du dig ett komplett träningspass.

Och så älskar jag att få träningen från mitt dagliga liv. Mycket hellre släpar jag träd från skogen, kvistar, hugger och staplar och får värme i spisen än gör av med all den energin på ett stelt och svettigt gym. Frisk luft, skog, dagsljus, riktigt bra funktionell träning, värme och jag älskar det.

Odla ger också mycket rörelse och dessutom mat! Och jag tycker om att vattna, så jag skiter i det där med bevattningssystem.

Mitt budskap är att du kan hitta ett sätt att röra dig på utanför det som traditionellt kallas träning om du inte gillar att träna. Är det lätt och roligt gör man det oftare och det ger mer effekt på lång sikt.

✏️ Var i ditt vardagsliv kan du byta ut bekvämlighet mot ett tillfälle att röra dig? Tänk på att många små saker som görs ofta kan ge stort resultat.