Variera dina viloställningar

Alla har väl hört vid det här laget att sitta är det nya röka. Det är livsfarligt att sitta för mycket helt enkelt. Men riktigt så farligt är det inte, inte om du varierar dina sittställningar och reser dig ofta. För det att den långa, statiska belastningen som är som mest skadlig för våra kroppar. Att sitta på en stol tillhör inte en av de viloställningar våra kroppar är designade för. Och det får konsekvenser. Stela ryggar, ben, ont i nacken, höfterna, försvagade muskler allt det är konsekvenser av för mycket, och fel, sittande.

Det enklaste du kan göra är, som jag sagt tidigare, att sitta på golvet och marken så mycket som möjligt. Du kommer naturligt att variera din sittställning eftersom det säkert blir obekvämt att sitta i samma ställning efter ett tag. Inte om du är en buddistmunk kanske. Men annars. Kanske är det meningen att det ska bli obekvämt, så att vi ska variera? Så variera, istället för att köpa mer och mer bekväma kontorsstolar och fåtöljer. Dessutom får du bra träning varje gång du reser dig från golvet.

Vill du inte gå så långt att du slänger ut soffor och stolar kan du ju bara tänka på att du ändå varierar hur du sitter, och försök få in några squattar, sitta på huk, det är toppen för rygg, höfter och ben!

 

✏️ Min favoritförfattare gällande naturlig rörelse, Katy Bowman, säljer en sån här fin poster på sin hemsida. Gör det till ett mission att prova några av de här olika viloställningarna nästa gång du känner för att sätta dig på stolen.